Blog

Start cursus ethische denklijnen (ma. ochtend)

10 februari 2025 van: 09:15 tot 12:15

“Relativiteit is van toepassing op natuurkunde, niet op ethiek”. – Albert Einstein, Duits – Amerikaans natuurkundige(1879 – 1955)

Ethische denklijnen gaat over de verschillende invalshoeken waarop je ethische kwesties kunt bekijken. Het gaat over nutscalculatie (utilisme), over principiële afspraken, over deugd en plicht, maar ook over recht van de sterkste en de slimste. Na afloop van de cursus kun je ‘meerpartijdig’ denken over actuele maatschappelijke kwesties en weet je wat jouw favoriete ethische invalshoek is.

De Spiegel – filosofische praktijk Deventer/Diepenveen verzorgt meerdere filsofiecursussen, waaronder deze cursus ethische denklijnen.Meer informatie over het totale cursusaanbod vind je hier.

Ethiek gaat over de keuze tussen goed en kwaad, over wat je behoort te doen. Weet jij altijd het juiste te kiezen? Is het altijd zo eenduidig wat het juiste is om te doen? En waarom denkt een ander er zo anders over dan jij of ik? Waarom begrijpen we elkaar niet en kunnen niet tot overeenstemming komen wat te doen? Ethische denklijnen gaat over de verschillende invalshoeken waarop je ethische kwesties kunt bekijken. Het gaat over nutscalculatie (utilisme), over principiële afspraken, over deugd en plicht, maar ook over recht van de sterkste en de slimste. Het gaat over hoe je als individu kiest en handelt, maar ook als burger in een gemeenschap en beleidsmaker.

Opbouw van de cursus: De cursus bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van elk 3 uur. Cursusdata zijn 10, 17, 24 februari en 3, 10 en 17 maart. De eerste bijeenkomst is voor kennismaking, inleiding in de ethiek en politiek als ethische cultuurdrager. We verkennen een eerste ethisch dilemma. De tweede bijeenkomst maken we kennis met een ethische matrix. We verdiepen ons in utilisme (Bentham en Mill) en contractualisme (Rawls) als twee ethische denklijnen van de matrix. Ook deze bijeenkomst, evenals alle overige, verdiepen we ons in een nieuw ethisch dilemma. De derde bijeenkomst kijken we naar de andere twee denklijnen van de matrix: de deugdethiek van Aristoteles en de plichtsethiek van Kant. En natuurlijk een nieuw dilemma. De vierde bijeenkomst staat in het teken van de religieuze ethiek, maar kijken we ook naar Levinas. De vijfde bijeenkomst kijken we naar ethiek zoals je die bij dieren in de natuur kunt vinden. Daar tegenover zetten we de ethiek van de economie. Twee vreemde invalshoeken voor ethiek? Laten we dat onderzoeken! We sluiten af met Arendt als voorbereiding op de zesde bijeenkomst. De zesde bijeenkomst stellen we samen in overleg. We bekijken samen een film om de diverse ethische denklijnen te herkennen. En/ of alle deelnemers brengen hun eigen dilemma in. Daarmee ronden we de cursus af.

Voorkennis of niveau: De cursus ethische denklijnen is te volgen zonder enige voorkennis of specifiek opleidingsniveau.

Kosten: Deelname kost €275,00, exclusief ticketservicekosten van €7,25. Minimaal 3, maximaal 10 deelnemers. Mocht de cursus onverhoopt niet doorgaan, krijg je de inschrijvingskosten retour. Heb je een vraag, of lukt het niet je ticket via Eventbrite te reserveren? Laat het me weten via het contactformulier!

Kortingsmogelijkheden: Meld je je met twee of meer personen aan dan is er voor de hoofdaanmelder 10% korting voor elke introducee op de cursusprijs. Je kunt maximaal 3 introducees aanmelden waardoor de korting voor de hoofdaanmelder kan oplopen tot 30% van de cursusprijs. Mensen die gebruik mogen maken van de Rechtop coupon krijgen 30% korting op de cursusprijs. Aanmelden voor de cursus met kortingsmogelijk kan door contactop te nemen met de organisator. Je krijgt dan een betalingsverzoek op maat.

Eveneens interessant… Zieoverig geplande evenementen.

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Filosofiecafé Deventer, over ‘feit en fictie’

Het was sinterklaasavond op 5 december. En ons filosofiecafé was uitverkocht. Evenals ons filosofiecafé van de maand ervoor. Heel erg fijn om te ervaren dat steeds meer mensen enthousiast worden van ons filosofiecafé. Ja, ik weet, soms is er geluidsoverlast vanuit het café beneden onze kleine bovenzaal. Maar ja, filosoferen in een bruin café, met de naam ‘de 7e hemel’. Wat wil je nog meer? Dan neem je wat geluidsoverlast voor lief. We proberen er wat op te verzinnen, barman Mark en ik. Maar laten we ondertussen genieten van ons gezamenlijke filosofiecafé! Hieronder vind je weer de powerpoint in pdf van de avond op 5 december. En vergeet het niet….op donderdag 2 januari 2025 is ons volgende filosofiecafé!

Filosofiecafé Deventer, over ‘verhalen’

2 januari 2025 van: 20:00 tot 22:00

Het zijn onze verhalen die ons herscheppen wanneer we worden verscheurd, gekwetst, of zelfs vernietigd. Het is de verhalenverteller, de droommaker, de mythe-maker, die onze feniks is, die ons op ons best en op ons meest creatieve manier vertegenwoordigt.
Doris Lessing – Brits schrijfster en Nobelprijswinnaar literatuur 2007 (1919 – 2013)

In het laatste filosofiecafé van 2024 ontdekten we het belang van een gezamenlijk narratief – van een herkenbaar verhaal. De verhalen die deze tijd vorm geven zijn enigszins alarmerend. Ze variëren van ‘omvolking’ tot ‘derde wereldoorlog’ tot ‘vernietigen van ons leefklimaat op aarde’. De woorden die wij eraan geven hebben alles te maken met onze eigen beleving en onze eigen angsten. Kunnen we ook woorden geven aan inspirerende, helende gevoelens en constructieve idealen? Ik ga het met jullie onderzoeken in dit eerste filosofiecafé van 2025. Kunnen we ons de betekenisvolle momenten van vroeger herinneren waarmee we het verhaal van de toekomst vorm kunnen geven? Wat denk jij?

Iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding, is welkom bij het Filosofiecafé. De ware kunst van filosoferen is niet zozeer het geven van je mening, maar eerder het stellen van de juiste vraag en onderzoeken van je eigen aannames. Heb jij dat vermogen of wil je dit (beter) leren? Kom dan naar het filosofiecafé. Doe je mee? Meld je dan snel aan en reserveer je plek via Eventbrite. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. De avond vindt plaats in de bovenzaal van het gezellige EETCAFÉ DE 7E HEMEL, grote kerkhof 28, Deventer.

De avond wordt georganiseerd en begeleid door filosoof Trees Schopman van de Spiegel – filosofische praktijk Deventer.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn.

Eveneens interessant…Zie overig geplande evenementen

donatie via Eventbrite

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Midweek filosofie in de natuur – moderne levenskunst

24 maart 2025 van: 17:00 tot 28 maart 2025 van: 10:00

Levenskunst is een diepgaande zoektocht naar hoe we ons leven kunnen leiden op een manier die betekenisvol en vervullend is, ondanks de uitdagingen en onverwachte gebeurtenissen die we tegenkomen.

Zoek je een kleinschaliger alternatief voor de School voor Internationale Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden? Dan ben je hier aan het juiste adres. De drie volledig verzorgde midweken zijn een prachtige kans om je te verdiepen in levenskunst op een idyllische locatie! Het gaat over klassieke levenskunst, moderne levenskunst en de kunst van ouder worden. De weken vormen samen een mooi geheel, maar zijn ook zeker onafhankelijk van elkaar volgen. Weet jij al welke je kiest?

Hier zijn de data voor de verschillende filosofie midweken:

Onder het kopje ‘LEVENSKUNST’ vind je meer inhoudelijke informatie over alle levenskunst cursussen.

De midweken zijn kleinschalig (maximaal 13 deelnemers), en bieden naast kennis ook ruimte voor het delen van ervaringen en gedachten. Het extra aanbod van teksten en praktische oefeningen maakt het mogelijk om het geleerde direct toe te passen in je eigen leven.

De midweek Moderne Levenskunst is van maandag 24 tot vrijdag 28 maart 2025
Je wordt verwacht rond 17.00 uur op aankomstdatum en we nemen afscheid rond 10.00 uur op vertrekdatum. Op de eerste dag starten we met een heerlijk diner, waarna kennismaking en inleiding programma. Op de laatste dag ronden we af met een gezellig ontbijt, met ruimte voor tips en tops.

In de cursus moderne levenskunst kijken we naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie van denkers als Kierkegaard & Nietzsche; Husserl & Heidegger; Sartre, Beauvoir & Camus; Foucault; Nussbaum & Schmid. Deze cursus is een brede introductie in de moderne westerse filosofie van de 19e, 20e en 21e eeuw. Volgens deze filosofische lijn is er geen vooraf bepaalde definitie van wat ‘goed leven’ is, maar is het ons menselijk lot om dit zelf te bepalen en te realiseren. Je krijgt opnieuw filosofische teksten en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst een stukje verder te ontwikkelen.

Het programma van de midweek moderne levenskunst is alsvolgt:

  • ma.avond – kennismaking en inleiding, les 1 positionering klassieke en moderne levenskunst, existentialisme.
  • di.ochtend – les 2, Kierkegaard – Nietzsche (existentiële twijfel)
  • di.middag – les 3, Husserl – Heidegger (fenomenologie)
  • di.avond – optioneel: teksten lezen, podcasts luisteren
  • wo.ochtend – les 4, Sartre, Beauvoir, Camus (hel is de ander, vrijheid en zelfmoord)
  • wo.middag – les 5, Foucault, strijd met jezelf, ontwerp je leven als kunstwerk
  • wo.avond – optioneel: praktijkoefeningen
  • do.ochtend – optioneel: praktijkoefeningen en teksten
  • do.middag – les 6, Nussbaum en Schmidt
  • do.avond – inhoudelijke afronding – gesprek, tips voor praktijkoefeningen, teksten en overige.
  • vr.ochtend – gezamenlijk ontbijten, namijmeren en afscheid nemen.

Lessen, teksten en oefeningen krijg je voorafgaand aan de cursus digitaal aangeleverd waardoor je je naar eigen behoefte en op je eigen manier kunt voorbereiden op de midweek. Echte aanrader is om het boek ‘over levenskunst – de grote filosofen over het goede leven’ onder redactie van Joep Dohmen zelf aan te schaffen.

De cursus wordt begeleid door filosoof Trees Schopman en vindt plaats op Hoeve Wetermans in Olst. Op de hoeve zijn 7 slaapkamers met eigen sanitair, waarvan 1 kamer op de begane grond voor minder validen. Daarnaast zijn er twee plattelandskamers met elk 3 slaapkamers en gedeeld sanitair. De kamers worden bij aankomst ingedeeld door de gastheer/vrouw en organisator.

De kosten bedragen per midweek €695 per persoon, met een aanbetaling van 10% (€69,50 ex ticketservicekosten van €2,27) om je plek te reserveren. Deze 10% is niet restitueerbaar als je je deelname annuleert. Na reservering ontvang je voor het resterende deel (€625,50) een betaalverzoek van de Spiegel – filosofischepraktijk Deventer. Hierbij kun je kiezen het resterende deel ineens of in twee delen te betalen.

Heb je een vraag, of lukt het niet je ticket via Eventbrite te reserveren? Laat het me weten via het contactformulier! Er is plek voor 13 deelnemers, dus wees er op tijd bij! Verwen jezelf met een volledig verzorgde midweek, vol bezinning en waardevolle ontmoetingen.

LEVENSKUNST

Levenskunst is een diepgaande zoektocht naar hoe we ons leven kunnen leiden op een manier die betekenisvol en vervullend is, ondanks de uitdagingen en onverwachte gebeurtenissen die we tegenkomen.

  • In de cursus moderne levenskunst kijken we naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie van denkers als Kierkegaard & Nietzsche; Husserl & Heidegger; Sartre, Beauvoir & Camus; Foucault; Nussbaum & Schmid. Deze cursus is een brede introductie in de moderne westerse filosofie van de 19e, 20e en 21e eeuw. Volgens deze filosofische lijn is er geen vooraf bepaalde definitie van wat ‘goed leven’ is, maar is het ons menselijk lot om dit zelf te bepalen en te realiseren. Je krijgt opnieuw filosofische teksten en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst een stukje verder te ontwikkelen.
  • In de cursus kunst van ouder worden wisselen we, na een algemene inleiding, eigen ervaringen en gedachten uit aan de hand van filosofische teksten naar keuze van de deelnemers. We gebruiken daarbij het boek ‘De kunst van het ouder worden (grote filosofen over de ouderdom), Dohmen en Baars (vijfde druk 2012). Na deze cursus kun je je eigen ouderwordingsproces in een breder perspectief plaatsen. Daar waar de cursussen klassieke en moderne levenskunst vooral ingaan op filosofische denklijnen, staan in deze cursus filosofische teksten en de eigen beleving centraal.
  • De cursus klassieke levenskunst biedt een verkenning van zes belangrijke filosofische stromingen uit de Grieks-Romeinse tijd: Socrates, Aristoteles, Epicurus, de Stoa, de Cynici-Sceptici, en Augustinus. Deze filosofen geloofden dat er een vooraf bepaalde essentie is van ‘het goede leven’, en dat het aan de mens is om deze te ontdekken en na te leven om geluk te bereiken. De cursus biedt een globaal overzicht en introductie in de klassieke filosofie van 600 v. Chr. tot 500 na Chr. Na afloop van de cursus beschik je over kennis over levenskunst en de filosofische ontwikkeling van die tijd, filosofische teksten, en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst verder te ontwikkelen

Deze cursussen bieden een geweldige kans om te reflecteren op je eigen leven, om te leren van de wijsheid van grote denkers en van elkaar. Heb je al een voorkeur voor een van de cursussen, of ben je nog aan het overwegen welke het beste bij je past?

Eveneens interessant… Zie overig geplande evenementen.

€69,5 Met deze 10% van het totale cursusbedrag reserveer je je plek.

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie


Midweek filosofie in de natuur – kunst van ouder worden

19 mei 2025 van: 17:00 tot 23 mei 2025 van: 10:00

Levenskunst is een diepgaande zoektocht naar hoe we ons leven kunnen leiden op een manier die betekenisvol en vervullend is, ondanks de uitdagingen en onverwachte gebeurtenissen die we tegenkomen.

Zoek je een kleinschaliger alternatief voor de School voor Internationale Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden? Dan ben je hier aan het juiste adres. De drie volledig verzorgde midweken zijn een prachtige kans om je te verdiepen in levenskunst op een idyllische locatie! Het gaat over klassieke levenskunst, moderne levenskunst en de kunst van ouder worden. De weken vormen samen een mooi geheel, maar zijn ook zeker onafhankelijk van elkaar volgen. Weet jij al welke je kiest?

Hier zijn de data voor de verschillende midweken:

Onder het kopje ‘LEVENSKUNST’ vind je meer inhoudelijke informatie over alle levenskunst cursussen.

De midweken zijn kleinschalig (maximaal 13 deelnemers), en bieden naast kennis ook ruimte voor het delen van ervaringen en gedachten. Het extra aanbod van teksten en praktische oefeningen maakt het mogelijk om het geleerde direct toe te passen in je eigen leven.

De midweek Kunst van Ouder worden is van maandag 19 tot vrijdag 23 mei 2025
Je wordt verwacht rond 17.00 uur op aankomstdatum en we nemen afscheid rond 10.00 uur op vertrekdatum. Op de eerste dag starten we met een heerlijk diner, waarna kennismaking en inleiding programma. Op de laatste dag ronden we af met een gezellig ontbijt met ruimte voor tips en tops.

In de cursus kunst van ouder worden wisselen we, na een algemene inleiding, eigen ervaringen en gedachten uit aan de hand van filosofische teksten naar keuze van de deelnemers. We gebruiken daarbij het boek ‘De kunst van het ouder worden (grote filosofen over de ouderdom), Dohmen en Baars (vijfde druk 2012). Na deze cursus kun je je eigen ouderwordingsproces in een breder perspectief plaatsen. Daar waar de cursussen klassieke en moderne levenskunst vooral ingaan op filosofische denklijnen, staan in deze cursus filosofische teksten en de eigen beleving centraal.

Het programma van de midweek ‘kunst van ouder worden’ is alsvolgt:

  • ma.avond – kennismaking en inleiding thematiek, hoe teksten te kiezen en te lezen, les 1
  • di.ochtend – orienteren en teksten kiezen, indeling wie wanneer
  • di.middag – bijeenkomst 2: 2 tot 3 tekstbesprekingen
  • di.avond – optioneel: teksten lezen – podcasts beluisteren
  • wo.ochtend – bijeenkomst 3: 2 tot 3 tekstbesprekingen
  • wo.middag – bijeenkomst 4: 2 tot 3 tekstbesprekingen
  • wo.avond – optioneel: teksten lezen, podcasts beluisteren
  • do.ochtend – bijeenkomst 5: 2 tot 3 teksten bespreken
  • do.middag – bijeenkomst 6: 2 tot 3 teksten bespreken
  • do.avond – evaluatie en afronding
  • vr.ochtend – gezamenlijk ontbijt en afscheid nemen.

De documenten van de eerste inleidende les, met bijbehorende tekst, krijg je voorafgaand aan de cursus digitaal aangeleverd, waardoor je je naar eigen behoefte en op je eigen manier kunt voorbereiden op de midweek. Het is echt nodig om het boek ‘kunst van het ouder worden – de grote filosofen over ouderdom’ onder redactie van Joep Dohmen en Jan Baars zelf aan te schaffen of te lenen.

De cursus wordt begeleid door filosoof Trees Schopman en vindt plaats op Hoeve Wetermans in Olst. Op de hoeve zijn 7 slaapkamers met eigen sanitair, waarvan 1 kamer op de begane grond voor minder validen. Daarnaast zijn er twee plattelandskamers met elk 3 slaapkamers en gedeeld sanitair. De kamers worden bij aankomst ingedeeld door de gastheer/vrouw en organisator.

De kosten bedragen per midweek €695 per persoon, met een aanbetaling van 10% (€69,50 ex ticketservicekosten van €2,27) om je plek te reserveren. Deze 10% is niet restitueerbaar als je je deelname annuleert. Na reservering ontvang je voor het resterende deel (€625,50) een betaalverzoek van de Spiegel – filosofischepraktijk Deventer. Hierbij kun je kiezen het resterende deel ineens of in twee delen te betalen. Deze 10% is niet restitueerbaar als je je deelname annuleert. Na reservering ontvang je voor het resterende deel (€625,50) een betaalverzoek van de Spiegel – filosofischepraktijk Deventer. Hierbij kun je kiezen het resterende deel ineens of in twee delen te betalen.

Heb je een vraag, of lukt het niet je ticket via Eventbrite te reserveren? Laat het me weten via het contactformulier! Er is plek voor 13 deelnemers, dus wees er op tijd bij! Verwen jezelf met een volledig verzorgde midweek, vol bezinning en waardevolle ontmoetingen.

LEVENSKUNST

Levenskunst is een diepgaande zoektocht naar hoe we ons leven kunnen leiden op een manier die betekenisvol en vervullend is, ondanks de uitdagingen en onverwachte gebeurtenissen die we tegenkomen.

  • In de cursus kunst van ouder worden wisselen we, na een algemene inleiding, eigen ervaringen en gedachten uit aan de hand van filosofische teksten naar keuze van de deelnemers. We gebruiken daarbij het boek ‘De kunst van het ouder worden (grote filosofen over de ouderdom), Dohmen en Baars (vijfde druk 2012). Na deze cursus kun je je eigen ouderwordingsproces in een breder perspectief plaatsen. Daar waar de cursussen klassieke en moderne levenskunst vooral ingaan op filosofische denklijnen, staan in deze cursus filosofische teksten en de eigen beleving centraal.
  • De cursus klassieke levenskunst biedt een verkenning van zes belangrijke filosofische stromingen uit de Grieks-Romeinse tijd: Socrates, Aristoteles, Epicurus, de Stoa, de Cynici-Sceptici, en Augustinus. Deze filosofen geloofden dat er een vooraf bepaalde essentie is van ‘het goede leven’, en dat het aan de mens is om deze te ontdekken en na te leven om geluk te bereiken. De cursus biedt een globaal overzicht en introductie in de klassieke filosofie van 600 v. Chr. tot 500 na Chr. Na afloop van de cursus beschik je over kennis over levenskunst en de filosofische ontwikkeling van die tijd, filosofische teksten, en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst verder te ontwikkelen
  • In de cursus moderne levenskunst kijken we naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie van denkers als Kierkegaard & Nietzsche; Husserl & Heidegger; Sartre, Beauvoir & Camus; Foucault; Nussbaum & Schmid. Deze cursus is een brede introductie in de moderne westerse filosofie van de 19e, 20e en 21e eeuw. Volgens deze filosofische lijn is er geen vooraf bepaalde definitie van wat ‘goed leven’ is, maar is het ons menselijk lot om dit zelf te bepalen en te realiseren. Je krijgt opnieuw filosofische teksten en specifieke oefeningen om je eigen levenskunst een stukje verder te ontwikkelen.

    Deze cursussen bieden een geweldige kans om te reflecteren op je eigen leven, om te leren van de wijsheid van grote denkers en van elkaar. Heb je al een voorkeur voor een van de cursussen, of ben je nog aan het overwegen welke het beste bij je past?

Eveneens interessant… Zie overig geplande evenementen.

€69,5 Met deze 10% van het totale cursusgeld reserveer je je plek.

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie


Filosofiecafé Deventer – Luisteren

Afgelopen 7 november hadden we het in ons filosofiecafé over ‘luisteren’. Er was een overweldigende belangstelling. Ons bovenzaaltje was meer dan vol. Het resultaat was een geanimeerd gesprek over luisteren, en hoe goed of slecht we dit konden. Ook over hoe broodnodig het is, en hoe verrijkend het kan zijn als we in staat zijn echt naar elkaar te luisteren. Wil je een indruk krijgen van dit filosofiecafé? Bekijk dan hieronder de pdf. Je kunt dan op je gemak alles nog eens nalezen en de filmpjes bekijken.

Filosofiecafé Deventer: over ‘feit of fictie’

december 5 van: 20:00 tot 22:00

“Fictie onthult waarheden die de werkelijkheid verbergt.” Jessamyn West, Amerikaans korte verhalen schrijfster (1902 – 1984)

Kinderen geloven in sprookjes. Kabouters en Sinterklaas bestaan. Grote mensen geloven in theorieën en complottheorieën. Wat is het verschil? Kinderen zijn verdrietig, onthutst soms als hen wordt verteld dat hun sprookje fictie is, maar accepteren dit gaandeweg met trots als onderdeel van ‘groot’ worden. Als grote mensen wordt verteld dat hun theorie fictie is praten ze niet meer met elkaar, of bestrijden elkaar te vuur en te zwaard om de ander te overtuigen van de eigen waarheid. We hebben de afgelopen keren in ons filosofiecafé gesproken over ‘taal’ en ‘luisteren’.  Maar zijn die twee voldoende om tot een gemeenschappelijke waarheid te komen? Marijn Kruk (onderzoeker en journalist) zei in de podcast ‘achter de frontlinie’ dat complotdenkers en populisten door angst in een fictieve wereld  leefden en dat we de realiteit, de werkelijkheid op hen moesten heroveren door hen te doordringen van de feiten. Maar wie zegt dat de feiten van de niet-populisten niet even fictief zijn als die van de populisten? Hoe slaan we dan de brug? Wat denk jij?

Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. De ware kunst van filosoferen is niet zozeer het geven van je mening, maar eerder het stellen van de juiste vraag en onderzoeken van je eigen aannames. Heb jij dat vermogen of wil je dit (beter) leren? Kom dan naar het filosofiecafé. Doe je mee? Meld je dan snel aan en reserveer je plek via Eventbrite. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. De avond vindt plaats in de bovenzaal van het gezellige EETCAFÉ DE 7E HEMEL, grote kerkhof 28, Deventer.

De avond wordt georganiseerd en begeleid door filosoof Trees Schopman van de Spiegel – filosofische praktijk Deventer.

Filosofiecafé Deventer 5 december: over ‘feit of fictie’
Locatie:
Eetcafé de 7e hemel (bovenzaal) , Grote Kerkhof 28, Deventer
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Aanmelden en kosten: vrije gift en aanmelden via Eventbrite ivm maximum groepsgrootte.

Het vorig filosofiecafé ging over ‘luisteren’. Wil je dit op je gemak nog eens teruglezen? Zie hier het betreffende blog.

vrije gift via Eventbrite

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Lebuinus Lezing; verslaafd aan ons eigen gelijk

november 26 van: 20:00 tot 22:00


Geen dag gaat voorbij of de talkshows en opiniepagina’s hebben het over polarisatie. Niemand wil het… maar wat als de ander toch echt verkeerde opvattingen heeft? Hoe kunnen we als individu en samenleving verbinding maken met mensen die anders denken? Juist nu!

FILOSOFIE ALS TRAINING VOOR EEN LENIGE GEEST

Filosoof Lammert Kamphuis groeide op in een wereld van wij en zij, waarheid en leugen, wit en zwart. “In Verslaafd aan ons eigen gelijk  maak ik duidelijk waarom de mens van nature zo makkelijk vastroest in zijn eigen gelijk. En vooral: hoe de filosofie ons daarvan kan bevrijden.” Met behulp van praktische tips en oefeningen kunnen we onze geest trainen om leniger te worden.

Agenda info
Dinsdag 26 nov 2024, Tijd: 20:00 uur, inloop om 19:30
Locatie: Lebuinuskerk
Entree: € 12,50  voor vrienden € 10,00. 

Link naar meer informatie en tickets:

https://www.vrienden-lebuinus.nl/agenda/agenda-item/7346/lebuinuslezing-2024-lammert-kamphuis/

€12,50

Vrienden van de Lebuïnus

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Tegenlicht Meet up Deventer; uit de kleren – fast fashion

november 21 van: 19:30 tot 21:30

Fashion wordt almaar faster. Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee gekleed kunnen worden.

Over de aflevering 

We volgen vier pioniers die zich inzetten om het modebedrijf en de kledingindustrie duurzamer te maken. Ze doen dit ieder vanuit een heel eigen perspectief: de haute couture, politiek en wetgeving, green washing en duurzame productie en hergebruik. Zo openen ze verrassende kijk richtingen die mode een deel maakt van een verantwoorde leefwijze.

Datum en tijd 

donderdag 21 november 2024 van 19:30 tot 21:30

Locatie 

in de Theaterzaal van de Bibliotheek Centrum

de Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411 PK Deventer

Doe mee 

Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.
Deelname is gratis.

Aanmelden kan via: https://bibliotheekdeventer.op-shop.nl/6134/tegenlicht-meet-up/21-11-2024

Free

Openbare bibliotheek Deventer

Bekijk de site van Organisator

Huis de Dennen

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie