Toon menu
 • Gratis en vrij toegankelijk voor iedereen
 • 28 maart 2017
 • 16:00 uur
 • Saxion Deventer, D0.07

Een pleidooi voor meer (offline) Rust, Reinheid en Regelmaat.

De ziekte van de twintigers van nu heet opgebrand. Waar burn-out eerst vooral bij mensen van 45 tot 50 jaar voorkwam, zijn nu jongeren koploper. Omdat we met z’n allen altijd ‘aan’ staan. We hebben 247 toegang tot het internet en zijn continu bereikbaar. Op sociale media showen we aan elkaar wat voor een geweldig en bovenal druk leven we hebben. We staan er vaak niet bij stil hoeveel stress dit veroorzaakt. Bregje Hofstede negeerde alle noodsignalen die het lichaam produceert om gas terug te nemen en vertelt hoe duur haar dat is komen te staan. Als 24-jarige was ze plots maandenlang nergens toe in staat. Ze vertelt openhartig over haar weg naar herstel en dat rustig aandoen juist erg vermoeiend kan zijn. Neurowetenschapper Erno Hermans geeft antwoord op de vraag wat stress met je brein en je systeem doet en hoe het je toekomst compleet op z’n kop kan zetten.

Dit pleidooi voor meer Rust, Reinheid en Regelmaat wordt georganiseerd door het Studium Generale van het Saxion in samenwerking met het StudieSuccesCentrum.

 • Entreeprijzen aan de kassa Volwassene: €5,= per persoon Jongere t/m 18 jaar: €3,= per persoon Kind t/m 5 jaar: gratis Groep volwassenen (vanaf 10 personen): €4,= per persoon Groep jongeren: €2,50 per persoon Vrienden van het Geert Groote Huis: gratis
 • 1 april 2017
 • 13:00 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4, Deventer

Een foto-expositie van Gosia Kalisciak. Over verlies en loslaten, samengevat in de titel ‘adem’.

“In onze maatschappij haasten we ons van de ene gebeurtenis naar de andere …. en vergeten tussendoor adem te halen. Momenten van emoties rationaliseren en kaderen we om ons niet te laten afleiden van ons vermeende doel. Het "hier en nu" bestaat nauwelijks voor ons, met onze aandacht leven we al in een toekomst die er nog niet is. Verlies en loslaten, als natuurlijke verwerkingsprocessen, krijgen amper ruimte. We sluiten ons af voor de pijn en de negatieve gedachten die we hiermee associëren en vluchten weg naar de eerstvolgende gebeurtenis. In dit project wil ik tegenstellingen verkennen, en laten zien dat bij voldoende tijd en aandacht ‘loslaten’ niet alleen verlies geeft. Loslaten geeft loutering en maakt een positieve uitwerking mogelijk. Loslaten biedt ruimte om voorbij verlies, een goede herinnering te bewaren en een nieuw begin te maken”.

Gosia is als beeldende kunstenaar gespecialiseerd in beeldhouwen en fotografie. Naast docente in haar eigen atelier is ze freelance docent op diverse locaties in Nederland. In 2016 is ze uitgeroepen tot één van de honderd meest talentvolle fotografen van Nederland ( New Photo Dutch Photography Talent 2017). Haar thema’s zijn meestal geïnspireerd of gebaseerd op emoties.

Meer informatie over Gosia:
www.fotgoska.com
www.gosiakalisciak.blogspot.nl
www.atelier52.nl


Meld je nu aan
 • Gratis
 • 1 april 2017
 • 16:00 uur
 • Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer

In onze maatschappij is er bijna geen tijd om stil te staan, even op adem te komen, rustig na te denken, ervaringen te laten bezinken. Waar is de rust in ons leven, wat betekent rust voor mij en hoe belangrijk zijn momenten van stilte, isolatie of ontspanning?

Samen met filosoof Trees Schopman is Gosia Kalisciak op zoek gegaan naar mensen die hierover wilden vertellen. Tijdens het gesprek zijn fotoportretten van de mensen gemaakt. De gesprekken en foto’s zijn uitgangspunten voor het ontwikkelen van een nieuwe beeldentaal, waarbij de woorden ondergeschikt worden gemaakt en je door het gevoel wordt meegetrokken.

Van alle foto’s en woorden wordt uiteindelijk een boek samengesteld. Een prototype is aanwezig en u kunt een exemplaar hiervan bestellen.

Lukt het niet om bij de opening aanwezig te zijn? De expositie is nog de hele maand april te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Etty Hillesum Centrum: woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 16.00 uur. Dan geldt de gebruikelijke entreeprijs van €3,-.

Meld je nu aan via: administratie@ettyhillesumcentrum.nl

Meld je nu aan!
  • Early Bird: €10,-
  • Normale prijs: € 12,50 Incl. koffie/thee en de entree van het museum
 • 2 april 2017
 • 14:30 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4, Deventer

Een interactieve lezing waar met een filosofische instelling gekeken wordt naar het thema politieke correctheid. Wat kan men wel of niet zeggen en waarom dan wel niet? Moet kwetsend taalgebruik verboden worden? Zo ja, hoe zit het dan met de vrijheid van meningsuiting? Communicatie is ons enige middel voor vooruitgang; het alternatief is het conflict. De huidige maatschappij raakt daardoor sterk gepolariseerd, dat wil zeggen verdeeld in de extremen van links en rechts op het politieke spectrum. Hoe we hierover communiceren, wat we goed- of afkeuren in dit debat doet er toe. In deze denksessie geef ik handvatten en inzichten over deze ideeën om hierover vervolgens samen in gesprek te gaan. Verwacht een leuke maar vooral ook interessante middag bij het Geert Groote Huis! We gaan samen denken en daardoor samen groeien!

Deze denksessie wordt verzorgd door Denken met De Booij en het Geert Groote Huis. Denken met De Booij verzorgt iedere maand denksessies rondom filosofische, sociologische en politieke thema’s. Kijk op de Facebookpagina of de website van Denken met De Booij om te zien welke evenementen er nog meer gepland staan.

Meld je nu aan
 • €20,-
 • 3 april 2017
 • 19:30 uur
 • Praktijk de Spiegel Koningin Wilhelminalaan 2, Deventer

De ontdekkingstocht naar rust. In een drietal workshops gaan wij op zoek naar rust buiten ons om, rust als gevoel en rust in ons denken. Deze workshops zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen.

In deze eerste bijeenkomst richten wij ons op onze omgeving. Met als kernvraag: wat maakt mij rustig? Wij willen het antwoord zichtbaar maken door beeldend aan de slag te gaan. Creëer de omgeving, bezigheden en/of het contact waarbij je rust ervaart. Dit doen we door een landschap uit te beelden met behulp van allerlei gebruiksmaterialen zoals speelgoed, groen van buiten en klei. Eerst richten we ons op onze eigen beleving waarop we vervolgens kijken of deze belevingen door andere cursisten ook ervaren worden als rust. We sluiten af met een gesprek over de vraag waarom die specifieke beleving jou zoveel rust brengt en of we deze belevingen voldoende op zoeken in het dagelijks leven? En zou er een samenleving kunnen zijn waarbij het uitsluitend uit rust zou kunnen bestaan?

Amel de Leeuw en Lotte Hunink zijn beide beeldend therapeut en hebben hun eigen praktijk voor beeldende therapie in Deventer. Werken met beeldende kunst kan je helpen om een uiting te geven aan wat er van binnen leeft, maar ook om een betere balans te krijgen tussen het denken, voelen en handelen.

Meld je nu aan
 • €5,00
 • 3 april 2017
 • 20:00 uur
 • Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Wat is rust? Niets doen, of juist wel iets doen? Het kan rust geven om keuzes te maken. Maar ben ik wel vrij om keuzes te maken? Wat is vrijheid? Is vrijheid mogelijk? Is niet alles, gedetermineerd en afhankelijk van causaliteit?

De filosoof Montaigne (1533-1592) trok zich terug op zijn landgoed, om zijn geest rust te gunnen, alleen met zichzelf bezig te zijn, in alle rust, geen werk meer. Toen begon de onrust pas echt.

Als een op hol geslagen paard begon die geest van allerlei dwaasheden en eigenaardigheden te construeren, zonder zin of samenhang….’

Zoals een braakliggende akker die vruchtbaar en vet is, maar zonder plan of beleid overwoekerd zal worden door niets dan onkruid en onnutte planten. Om die akker bruikbaar te maken moeten we ze bewerken en bestrooien met soorten zaad die wel van nut zijn.’ (Montaigne De Essays 1.8)

Op deze avond over rust gaan we met elkaar in gesprek om de bovenstaande vragen te bespreken en misschien zelfs te beantwoorden.

Meld je nu aan via: administratie@ettyhillesumcentrum.nl

Meld je nu aan
 • Early birds: €10,- Aan de kassa: €12,50,-
 • 4 april 2017
 • 20:00 uur
 • Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4

Wat is rust of onrust? Is het een gevoel? Kunnen we hierover dan wel in gesprek gaan met elkaar en elkaar begrijpen? Want gevoel is toch persoonlijk? Volgens Arnold Cornelis (1934-1999) is ons gevoel de bron van alle kennis en onze emotie de drijfveer van ons denken en handelen. Hij heeft zijn hoofdwerk de titel ‘logica van het gevoel’ gegeven (Cornelis, 2000). In de inleiding op het boek staat er uitdagend… “Er zijn mensen die beweren dat gevoel geen logica heeft en dat logica gevoel uit zou sluiten. Daarmee geven ze niet zozeer hun eigen mening weer, als wel die welke onbewust is neergelegd in de cultuur”. Hij schrijft over stabiliteitslagen van de cultuur en hoe belangrijk deze zijn voor het tot rust komen-, het ‘nestelen’ van onze emoties. Hij pleit voor het belang van communicatie als belangrijkste onderdeel van onze huidige stabiliteitslaag. Volgens hem zijn ‘kennisziekten’ zoals burn-out, depressie, psychosen en verslavingen ook een gevolg van onvoldoende communiceren en de door ons gevoelde onrust.

Ben je nieuwsgierig geworden naar zijn denken? Trees vertelt je er graag meer over tijdens deze lezing.

Trees Schopman (1958) is filosoof, religiewetenschapper en eigenaar van De Spiegel - filosofische praktijk Deventer. Ze organiseert o.a filosofische café en tegenlicht meetup Deventer.

Meld je nu aan
 • €7,50
 • 5 april 2017
 • 20:00 uur
 • Café Het Glas In Lood, Brink 85a Deventer

Anta-stress! De wereld is één grote warrige storm en dit levert stress op. En stress is ongezond. Misschien is dit wel de reden dat de ene helft van de zelfhulpboeken je verteld dat je alles kan bereiken en de andere helft je verteld hoe je met teleurstelling moet omgaan. In deze denksessie gaan we verschillende perspectieven op onrust bekijken. Met een focus op hoe deze perspectieven ons adviseren om met dit alles om te gaan. Tijd om te on-stressen in deze stressvolle tijd.

Deze denksessie wordt verzorgd door Denken met De Booij. Denken met De Booij verzorgt iedere maand denksessies rondom filosofische, sociologische en politieke thema’s. Kijk op de Facebookpagina of de website van Denken met De Booij om te zien welke evenementen er nog meer gepland staan.

Reserveer nu
 • € 9,- (vriend € 7,-, CJP/onder 25 € 8,-)
 • 6 april 2017
 • 20:00 uur
 • filmhuis De Keizer, Keizerstraat 78, Deventer

"Ben je geworden wie je wilde zijn?", vraagt zijn zoontje aan Ryota. Ryota was ooit een succesvol romanschrijver, maar werkt nu als privédetective om de maandelijkse alimentatie bij elkaar te sprokkelen. Hij kampt met het verlies van zijn vader en raakt steeds meer vervreemd van zijn beeldschone ex-vrouw, zoontje en moeder. Een stormachtige zomernacht biedt Ryota echter de kans om niet alleen de regie over zijn eigen leven te nemen, maar ook de band met zijn zoontje te versterken.

Meervoudig award-winnaar Hirokazu Kore-eda (Nobody Knows, Like Father, Like Son) keert terug met een gevoelig en krachtig verhaal over familiebanden. “Kalme, fatalistische meditatie.” (NRC****)

Let op: deze film is te zien in de speelweek van 6-12 april. Precieze data van de voorstellingen komen online op 3 april op www.filmhuisdekeizer.nl


 • Vrije gift
  
 • 7 april 2017
 • 20:00 uur
 • Het Bruynscafe Bruynsteeg 28 Deventer

Een bijzonder Bruynscafé ditmaal, waarin Edwin Zondervan en Pleun Schuurman hun schilderijen tentoonstellen: gezamenlijk gemaakte ‘energielijnen’, ‘geestpaden’ of ‘mindtickles’. Deze schilderijen beelden een innerlijke ontwikkeling uit, die door beiden beleefd is, of door de één en dan door de ander ‘meebeleefd'.

Door middel van 2 workshops (één van Edwin, en één van Pleun) kunnen wij het proces meebeleven.

We gaan o.a. een labyrinth lopen, Edwin draagt eigen gedichten voor, we gaan filosoferen naar aanleiding van de schilderijen en werken met klank en ademhaling.

Zij zijn hier al meer dan 10 jaar mee bezig. Edwin maakt meestal de lijnen, dan bespreekt hij het met Pleun, die geeft haar visie er op, en geeft ze kleur. Soms worden ze wel 3 keer veranderd, om sterker te worden gemaakt. het mooie is ook dat ze zo in contact blijven met 'waar ze zitten' op hun levenspad.


Vanja Engelhart (klank) en Kiki de Vos Wael (filosofe) ondersteunen bij de workshops.

Het Bruynscafe is een ontmoetings- en uitwisselings-plek rondom kunst. Iedere 1e vrijdag van de maand vrij toegankelijk.

Meld je nu aan
 • 5,- (contant betalen bij aanvang)
 • 7 april 2017
 • 20:00 uur
 • Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

In het kader van het thema rust treedt Jet, beeldend kunstenaar en dichter, op. In haar tijdelijke tentoonstelling laat ze spreken zwijgen en verstillen, over zwart en wit, over onrust en rust, kijken en luisteren.

hoe er te komen
lijkt een goocheltruc
een slag om de arm
het tevoorschijn toveren
van een wit konijn
het braken van wol
waar letters uit komen

je tast in de wolken
je hand wordt nat
er ligt een vogeltje in
je aait hem
hij schudt zijn
veertjes vliegt weg
de mist in

Meld je nu aan via: administratie@ettyhillesumcentrum.nl

Meld je nu aan
 • €25,-
 • 8 april 2017
 • 14:00 uur
 • Schrijfatelier de Tekstwinkel, Ijsselstraat 1, Deventer

Bestaat er stilte in de taal? Zijn er stille woorden? Hoeveel woorden zijn er nodig om stilte op te roepen? In deze workshop krijg je verschillende verrassende werkvormen aangereikt en ontdek je hoe je iedereen stil kan krijgen. Met jouw gedicht, verhaal of liedtekst.

Een workshop door Alied van der Meer, docent creative writing bij o.a de Schrijversacademie en eigenaar van Schrijfatelier De Tekstwinkel.

Meld je nu aan voor deze activiteit. Er zijn maximaal 10 plaatsen beschikbaar.


Meld je nu aan
 • Bibliotheekleden + leden VDL € 5,00 Niet-leden € 7,50- (inclusief 1 kop koffie of thee)
 • 11 april 2017
 • 20:00 uur
 • Openbare Bibliotheek Deventer Brink 70, Deventer

De mens is een homo melancholicus die weet heeft van verlies en vergankelijkheid en dit besef probeert om te buigen tot hoop en creativiteit. Als het tij echter tegenzit en onze melancholie door onrust en angst slechts naar de duistere kant van het verlies getrokken wordt, kan deze omslaan in depressiviteit. Behalve rust, liefde en aandacht hebben we ook sociale verbondenheid en een bloeiende politiek-culturele wereld nodig om onze angsten te bezweren en de melancholie ‘gezond’ te houden. In dit essay onderzoekt Joke J. Hermsen met denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch wanneer de mens nog over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken.

Joke J. Hermsen (1961) is filosoof en auteur van romans als De liefde dus en Blindgangers en de succesvolle essaybundels Stil de tijd (bekroond met Jan Hanlo Essayprijs) en Kairos (shortlist Socrates Wisselbeker). Zie ook haar website: www.jokehermsen.nl

Meld je nu aan
 • € 47,- incl. 2 bonussen, koffie en thee.
 • 12 april 2017
 • 19:30 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4, Deventer

Deventer organisatiefilosofe Minke Tromp over de succesparadox: “In de afgelopen 10 jaar heb ik met eigen ogen gezien hoe reflectieruimte afneemt naarmate invloed en succes toenemen. Terwijl je juist aan de top wijsheid zou wensen, en de goede wil wel aanwezig is. Hierin schuilt een grote kans.”

Herken je dit?

– Twijfel over de haalbaarheid van je idealen?
– Een kleine eenzaamheid door het realisme om je heen?
– Moedeloosheid bij het horen van holle management-taal?
– Een soort leegte? Terwijl je best kunt blijven functioneren in alle drukte.
– Je wílt best reflecteren, maar komt er zelden aan toe?
– (En dat je stiekem hoopt zónder te kunnen.)

Laat je dan verrijken tijdens deze masterclass in het Geert Grote Huis.

De masterclass Wijsheid & Impact voor leiders leert je:

– hoe het komt dat succes reflectieruimte beïnvloedt;
– waarom de machtige wijs moet worden;
– hoe je jezelf kunt bevrijden uit de knel van je succes, je wil en je idealen;
– succesparadox herkennen in je eigen (zakelijk) leven;
– hoe je eraan kunt ontstijgen;
– hoe je effectief kunt reflecteren;
– de betekenis van filosofische denkroutes voor de praktijk;
– en de lessen van Geert Grote voor de succesparadox.

Bovendien ontvang je twee gratis bonussen:

* De Brein en Het Geest (over de betekenis van breinonderzoek en waarom en hoe reflectie toch belangrijk is) (éénmalige podcast).

* Sleutels van de succesparadox met essentiële verschillende die je je steeds weer moet herinneren (set van 7 podcasts met elk één sleutel).

Minke Tromp is organisatie-antropologe en filosofe. Zij begeleidt reflectieprocessen, bijvoorbeeld voor Comenius Leergangen, ABN AMRO, Rabobank, Erasmus MC, SSR, AOG School of Management. Ook werkt zij aan een proefschrift over reflectieve kwaliteiten in de financiële sector. “Denken voor het leven” Met die missie richtte zij ruim 10 jaar geleden het bureau voor toegepaste filosofie op. (www.succesparadox.nl; www.bvtf.nl)


Meld je nu aan
 • Vrije gift
 • 13 april 2017
 • 20:00 uur
 • De Fermerie Muggeplein 9, Deventer

Veel mensen voelen zich voortgejaagd door de waan van de dag, de mores over wat ze zouden moeten doen als goed burger en goed consument. Er is een overload aan informatie en een druk om te presteren. Flexwerken en tijdelijke contracten zijn de norm, evenals het doorwerken na onze 65e. De verantwoordelijkheid voor onszelf en het beroep op ons om te zorgen voor anderen, weegt zwaar. Moeten we de wereld veranderen? Kunnen we de wereld veranderen? De Stoa hadden hier hun eigen gedachten over. Als wij de wereld niet kunnen veranderen, dan moeten we onze houding ten opzichte van die wereld veranderen, was hun stelling. Is dit inderdaad de sleutel tot innerlijke rust in een hectische wereld? Gaat het om mindfulness of zelfdiscipline zoals Marli Huijer meent? Wanneer wordt onze innerlijke rust onverschilligheid? En is die onverschilligheid per definitie slecht?

Eens per maand filosoferen we met belangstellenden over een vraag die ons bezig houdt. Het thema deze maand is 'rust'. Dit thema roept vele vragen op en aan de hand van onze eigen ervaringen starten we ons gezamenlijk onderzoek.

Trees Schopman (1958), filosoof, religiewetenschapper en eigenaar van De Spiegel-filosofische praktijk Deventer. Organiseert o.a filosofische café en Tegenlicht Meetup Deventer.

Aanmelden
 • €10,- indien van tevoren gereserveerd €12,50 aan de kassa
 • 16 april 2017
 • 14:30 uur
 • De Fermerie, muggeplein 9, Deventer.

Het Mehmet Polat Trio beoogt een spirituele en tegelijk avontuurlijke ontmoeting te zijn van drie virtuozen op de ud, de kora en de ney. De eigen composities worden gekleurd door gedurfde improvisaties. Het resultaat is een hartelijk, open geluid dat luisteraars uitnodigt tot een muzikale reis van het traditionele verleden naar het innovatieve heden.

Mehmet Polat is geboren en getogen in Turkije waar hij Ottomaanse muziek studeerde in Istanboel. Zijn nieuwe benadering van de ud, de Turkse luit, en zijn steeds bredere visie op muziek brachten hem in 2007 naar Amsterdam. Daar studeerde hij Indiase muziek aan het conservatorium en kwam in aanraking met de wereld van de Afrikaanse muziek, en in het bijzonder het timbre van de kora, een soort harp. Hij bracht deze samen met de ney, een fluit, en het bijzondere trio was geboren.

Het concert wordt georganiseerd door de kunst en cultuurgroep Deventer in samenwerking met de culturele muziek- en volksdansgroep Anadolunun Sesi.

Indien gereserveerd via https://goo.gl/forms/9WIhOLmAj7HhmHQV2 is de toegangsprijs €10,00.
Aan de deur is de toegangsprijs €12,50.

Een voorproefje van de muziek zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=DBWKY_A1e-Q

 • Aan de kassa: € 10
 • 18 april 2017
 • 19:30 uur
 • De Fermerie Muggeplein 9, Deventer

Veronika Simonett en Laura Stone verkennen de klankwereld van altfluit, piano, framedrum en stem. Met speelse dialoog en intuïtieve verbinding creëren ze een bijzondere sfeer van klank en stilte.

Luister, ontspan, maak verbinding met je hart en de omgeving.
Samen maken we kunstwerken van klank.
Deze avond creëren we de klank van rust, onrust en rusteloosheid.

Meld je nu aan door te mailen naar: anothertimeduo@gmail.com

Another Time Duo

Laura Stone (piano en stem) is afgestudeerd in piano en compositie aan de Indiana University School of Music. Zij woont in Deventer waar ze T’ai Chi- en pianoles geeft. Nieuw in haar leven is het vrij improviseren: onbevangen en direct.
Veronika Simonett (dwarsfluiten, framedrum en stem) is opgegroeid in Zwitserland en werkt als muzikant, stem- en adempedagoge vanuit haar bedrijf Klankverbinding. Haar specialisatie is het vinden van de pure klank, haar instrumenten op creatieve wijze te bespelen en de natuur-jodel, een oud communicatie - middel uit de bergen. Ze geeft regelmatig concerten en begeleidt mensen die op een kruispunt staan en iemand zoeken die een stukje met hen mee loopt. Dit doet ze op haar eigen creatieve wijze met gesprekken en muziek.

 • Gratis
 • 18 april 2017
 • 19:30 uur
 • Brood bij Joop, Grote Poot 12, 7411 KE Deventer

Goed gesprek bij JOOP over de Succesparadox
Door verantwoordelijkheid, carrière en succes komen we te weinig toe aan reflectie. Terwijl juist succes, invloed en macht om wijsheid vragen.
Daarin schuilt de succesparadox - waarom reflectie lastig is als het er toe doet.

Filosofe Minke Tromp daagt u bij JOOP uit tot een gesprek. Een echt gesprek.
Minke’s logische precisie brengt onverwacht snel betekenis en diepgang.
Toegang: uw bereidheid om zélf na te denken (géén lezing).

Aanmelden gewenst, via: gesprek@bvtf.nl

Meld je nu aan
 • Early birds: €10 Aan de kassa: €12,50
 • 19 april 2017
 • 20:00 uur
 • Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Wat is rust of onrust? Is het een gevoel? Kunnen we hierover dan wel in gesprek gaan met elkaar en elkaar begrijpen? Want gevoel is toch persoonlijk? Volgens Arnold Cornelis (1934-1999) is ons gevoel de bron van alle kennis en onze emotie de drijfveer van ons denken en handelen. Hij heeft zijn hoofdwerk de titel ‘logica van het gevoel’ gegeven (Cornelis, 2000). In de inleiding op het boek staat er uitdagend… “Er zijn mensen die beweren dat gevoel geen logica heeft en dat logica gevoel uit zou sluiten. Daarmee geven ze niet zozeer hun eigen mening weer, als wel die welke onbewust is neergelegd in de cultuur”. Hij schrijft over stabiliteitslagen van de cultuur en hoe belangrijk deze zijn voor het tot rust komen-, het ‘nestelen’ van onze emoties. Hij pleit voor het belang van communicatie als belangrijkste onderdeel van onze huidige stabiliteitslaag. Volgens hem zijn ‘kennisziekten’ zoals burn-out, depressie, psychosen en verslavingen ook een gevolg van onvoldoende communiceren en de door ons gevoelde onrust.

Ben je nieuwsgierig geworden naar zijn denken? Trees vertelt je er graag meer over tijdens deze lezing.

Trees Schopman (1958) is filosoof, religiewetenschapper en eigenaar van De Spiegel -filosofische praktijk Deventer. Ze organiseert o.a filosofische café en tegenlicht meetup Deventer.

Aanmelden
 • € 5,= inclusief koffie en thee
 • 20 april 2017
 • 19:00 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4 Deventer

Zelf nadenken, je gedachten onder woorden brengen, je mening toetsen aan die van een ander.

Dat is filosoferen!

In de maand van de filosofie is er een gesprek speciaal voor jongeren in het Geert Groote Huis over het thema ‘Rust’. Na een korte inleiding, kiest de groep zelf waarover verder gedacht wordt.

Als je wilt meedoen, meld je dan aan op e-mailadres reserveringen@geertgrootehuis.nl

Er kunnen per avond maximaal 12 jongeren deelnemen.

Meld je nu aan
 • Vrijwillige gift
 • 20 april 2017
 • 19:30 uur
 • Shambhalagroep Deventer, T.G. Gibsonstraat 33, Deventer

Beoefening van Boeddhistische meditatie brengt de geest tot rust. Dat is algemeen bekend. Minder is bekend over de achterliggende filosofie. Een lezing en uitwisseling over de vraag wat het belang van het Boeddhistisch perspectief kan zijn voor onze samenleving. Een avond onder leiding van Fred van Welsem, boeddhistisch leraar in de Shambhala traditie

Meld je nu aan
 • € 5,-
 • 21 april 2017
 • 23:30 uur
 • Lebuïnuskerk, Kleine Poot 7, Deventer

Vorig jaar brachten vijf singer-songwriters een nacht door in de Lebuinuskerk, op uitnodiging van Vondst (een experimenteel initiatief van de kerk). Nu gooit Vondst de deuren opnieuw open, voor twee nachtwakes. En jij kan daarbij zijn! Twee nachten in stilte, omlijst met ontmoeting, reflectie, koffie en een stevig ontbijt.

Middernacht beginnen we met het gezamenlijk ervaren van de stilte in de crypte, het oudste gedeelte van de kerk. Daarna kan ieder op zijn eigen plek in de kerk de nacht met zichzelf doorbrengen. Gedurende de nacht komen we nog twee keer bij elkaar in de crypte, om ervaringen en gedachten uit te wisselen. Voor wie wil, zijn er vragen en teksten om te overwegen.

Er is ruimte voor iedereen, of je nu een persoonlijke vraag hebt waarmee je wil worstelen, of juist in alle rust wil filosoferen over een bijzondere vraag of wanneer je gewoon eens de stilte wil ervaren – het kan allemaal. Wij scheppen de omgeving, de ervaring begint bij jezelf.

Natuurlijk dekt deze omschrijving niet het unieke wat deze nacht je kan bieden; ervaar daarom zelf de kracht van de crypte. Per nachtwake is er plaats voor 14 mensen, dus meld je snel aan.

We ontvangen je graag om 23:30 aan de Kleine Poot 7.

 • Gratis toegang
 • 23 april 2017
 • 14:00 uur
 • Rijkmanstraat 10 Deventer

Dr Sigrid Coenradie, predikante van Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis in Deventer, is gepromoveerd op het fenomeen plaatsbekleding in het literaire werk van de Japanse schrijver Shūsaku Endō (1923-1996). Plaatsbekleding wil zeggen dat een personage de plaats inneemt van een ander, bijvoorbeeld door diens taak of zorg over te nemen.

Endo was katholiek. In zijn werken zijn dan ook veel referenties naar dit geloof terug te vinden, evenals verwijzingen naar zijn kindertijd.

Endo werd geboren in Tokio, maar zijn ouders verhuisden kort na zijn geboorte naar het door Japan bezette Mantsjoerije. In 1933 scheidden zijn ouders, waarna Endo met zijn moeder terugverhuisde naar Japan. Ze gingen wonen in Kobe. Zijn moeder bekeerde zich hier tot het katholieke geloof, en voedde de jonge Endo ook op als katholiek. In 1935 werd Endo gedoopt, en kreeg daarbij de doopnaam Paulus. Van 1950 tot 1953 studeerde Endo Franse literatuur aan de Universiteit van Lyon.

Regelmatig terugkerende thema's in zijn boeken zijn ervaringen uit zijn jeugd, zoals hoe het is om een buitenstaander te zijn (slechts 1% van de Japanse bevolking is katholiek), zijn leven als buitenlander in Frankrijk, en zijn strijd met tuberculose. Ook behandelen zijn boeken de morele waarden van het leven. Zo komen veel personages in zijn boeken voor morele dilemma’s te staan, en hun keuzes hebben vaak tragische gevolgen. De werken van Endo worden vaak vergeleken met die van Graham Greene. Greene noemde Endo een van de beste schrijvers van de 20e eeuw.

Endō’s bekendste boek Stilte is recent verfilmd door de wereldvermaarde cineast Martin Scorsese.

Meld je nu aan
 • 5,- (contant betalen bij aanvang)
 • 23 april 2017
 • 14:30 uur
 • Natuurderij Keizersrande Ijseldijk 35, Diepenveen

Beeldend kunstenaar en dichter Jet Rotmans vertelt hoe ze een schaap heeft gered en verzorgd. Dat was nog maar het begin, want zoals het spreekwoord zegt: als er een schaap over de dam is volgen er meer

Over hoe het haar dagelijksheid heeft veranderd en zoveel tevredenheid gegeven heeft. Met foto's, filmpjes en tekeningen van schapen en verhalen en verzen

Bij deze vertelling is er plaats voor 45 mensen.

Meld je nu aan
 • gratis
 • 24 april 2017
 • 13:30 uur
 • Meester Geertshuis, Assenstraat 20, Deventer

Durf jij onder het genot van een kop koffie of thee je eigen standpunt te vertellen? Ben jij nieuwsgierig naar het standpunt van een ander? Dan is het bordspel Nomizo zeker iets voor jou. Een afwisselende middag wordt het sowieso, het spel bestaat namelijk uit verschillende thema's: Liefde & Vriendschap, Leven & Dood, Natuur & Technologie, Goed & Kwaad. Alles komt aan bod en het biedt ruimte voor een mooi gesprek samen met de andere deelnemers.

Dit spel wordt georganiseerd door Danny Hanekamp vanuit de organisatie Deventer in Aktie.

Meld je nu aan
 • €12,- incl. koffie en thee
 • 25 april 2017
 • 13:30 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4, Deventer

Is rust iets positiefs, of juist niet? Het bekende spreekwoord luidt: rust roest. Met andere woorden: stilstand leidt tot verstarring. Betekent rust dan dat je je onttrekt aan de natuurlijke altijd doorgaande beweging? Nee, want rust is niet hetzelfde als stilstand. Rust betekent nu juist een harmonieuze, maat gebonden beweging. Zoiets als liggen in een hangmat, of in alle vroegte wandelen langs het strand. Is rust dan hetzelfde als evenwicht en harmonie; een aan maat gebonden beweging? Niet helemaal, want rust kan ook roesten. Wat is rust dan? Wat verstaan we daaronder?

Een socratisch gesprek is een geleid groepsgesprek over een fundamentele (filosofische) vraag, aan de hand van een algemeen menselijk thema. Het is geen oplossingsgericht gesprek en geen discussie. In dit gesprek gaat het vooral om luisteren, vragen stellen en het opschorten van het eigen oordeel. Het staat open voor ieder die wil deelnemen, maximaal 20 personen. Een speciale vooropleiding is niet vereist.

Karel van Haaften (1949) (studie: sociale psychologie) werkte jarenlang bij De Nederlandsche Bank als Human Resources professional met als aandachtsgebied onder andere management development. In dat kader maakte hij in 2002 kennis met Jos Kessels van Het Nieuwe Trivium en de socratische gespreksmethode. Sinds zijn vervroegde vertrek bij DNB in oktober 2005 specialiseerde hij zich onder begeleiding van Jos Kessels, Erik Boers en Pieter Mostert in de theorie en praktijk van het socratisch gesprek. In 2008 startte hij het socratisch café in Zwolle, en daarna in samenwerking met anderen vele van de socratische cafés verspreid door Nederland.

Meld je nu aan
 • Early birds: € 12 Aan de kassa: € 15
 • 26 april 2017
 • 19:30 uur
 • Geert Groote Huis Lamme van Dieseplein 4, Deventer

Pulsatie, Ritme en klank, de basiselementen van de muziek lenen zich goed om rust en onrust in ruimte en tijd te ervaren. Pulsatie is een afwisseling van actie en rust. Door het zetten van accenten vormen zich ritmen. De regelmaat van het ritme en de onregelmatige trillingen van de stemklank onderzoeken we als basis voor deze beleving. Zo verkennen we de dimensies van rust en onrust. Je ervaart de werking direct. Korte uitwisselingen ondersteunen het beleven.

Iedereen die nieuwsgierig is naar een bijzondere ervaring is deze avond van harte welkom. Ervaring in ritme of zang is niet nodig. Filosoferen met je hart als middelpunt.

Duo DuRiKla (duo ritme en klank):

Carla Thierry houdt zich intensief bezig met ritme, beweging en vorm. Vanuit haar bedrijf Klareson maakt en ontwikkelt ze in haar klanksmederij klankinstallaties van groot tot klein. Ze biedt hiermee klank - ervaringssessies aan en begeleidt tevens actieve ritme meditaties.

Veronika Simonett is muzikant, stem- en adempedagoge, ze werkt vanuit haar bedrijf Klankverbinding. Haar specialisatie is het vinden van de pure klank, haar instrumenten op creatieve wijze te bespelen en de natuur-jodel, een oud communicatie - middel uit de bergen. Ze geeft regelmatig concerten en begeleidt mensen die op een kruispunt staan en iemand zoeken die een stukje met hen mee loopt. Dit doet ze op haar eigen creatieve wijze met gesprekken en muziek.

Meld je nu aan
 • Vrije gift
 • 27 april 2017
 • 19:30 uur
 • De Fermerie, Muggeplein 9, Deventer

Op deze koningsdag kijken we naar een documentaire uit 2012, ‘dichter op Nederland’. Was de hectiek binnen zorg, veiligheid en onderwijs toen wezenlijk anders dan nu in 2017? Over onszelf zijn we eigenlijk heel tevreden, maar over het land maken we ons grote zorgen. We herinneren ons de tijd van voor de bankencrisis en we verlangen terug naar de zekerheid van de verzorgingsstaat. Tegelijkertijd zijn we geobsedeerd door welvaart, reduceren alles tot meetbaar geluk op de economische thermometer en verdrinken in mateloosheid. Met onze vrijheden hebben we onszelf de das omgedaan. We beseffen dat we op een keerpunt staan, maar hoe we met die nieuwe werkelijkheid om moeten gaan, daar hebben we geen idee van. Hoe geven we Nederland een duurzaam en rustgevend perspectief?

De avond start om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur starten we de discussie aan de hand van filmfragmenten. Tijdens deze discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat het onderwerp van deze documentaire precies voor ons betekent.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-avonden worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. De Meetup-avond in de Fermerie is een initiatief van- en wordt geleid door Trees Schopman (De Spiegel, filosofische praktijk Deventer).

Meld je nu aan
 • Early birds: €15,- Aan de kassa: €17,50
 • 28 april 2017
 • 19:00 uur
 • Lebuïnuskerk Grote Kerkhof 42, Deventer

19u inloop met muziek

19u30 Eye Contact Experience
Maak op een vernieuwende manier kennis met de andere gasten
Zie http://www.eyecontactexperiment.com

20u Filosofische lezing over het thema rust

21u Borrel en muziek Deventer Songwritersgilde

21u45 Adem jezelf rustig
Kom tot rust met behulp van mindfulness oefeningen

22u15 Workshop intuïtief schrijven
Zoek een leuk plekje uit in de kerk en ontdek tijdens deze workshop al schrijvend jouw onbewuste gedachtegang

23u15 afsluitende muziekact

00.00 Nachtwake (Meld je hiervoor apart aan, er is slechts een beperkt aantal plaatsen

Dit programma wordt georganiseerd door Sietske de Waard en Sharon Kromotaroeno

Meld je nu aan
 • Early Bird €5 Op de avond zelf €7,50
 • 28 april 2017
 • 20:00 uur
 • Etty Hillesum Centrum Roggestraat 3, Deventer

Een filosofisch gesprek over de onrust waardoor populisme ontstaat. Maar ook over de onrust en angst die populisme op haar beurt teweeg brengt. In dit gesprek onderzoeken we samen onze beleving van- en ervaring met populisme. Wat is populisme precies? Zijn Trump en Wilders de voorbeeld-populisten of herkennen we het ook bij de mens op de straat? Of binnen onze eigen gelederen, mogelijk zelfs binnenin onszelf? Waardoor ontstaat populisme? Waar is het een reactie op of waar leidt het juist toe...? Over deze en andere vragen ga ik samen met u nadenken om tot een beter begrip van populisme te komen.

Trees Schopman (1958) is filosoof, religiewetenschapper en eigenaar van De Spiegel - filosofische praktijk Deventer. Ze organiseert o.a filosofische café en tegenlicht meetup Deventer.

Meld je nu aan
 • € 5,-
 • 28 april 2017
 • 23:30 uur
 • Lebuïnuskerk, Kleine Poot 7, Deventer

Vorig jaar brachten vijf singer-songwriters een nacht door in de Lebuinuskerk, op uitnodiging van Vondst (een experimenteel initiatief van de kerk). Nu gooit Vondst de deuren opnieuw open, voor twee nachtwakes. En jij kan daarbij zijn! Twee nachten in stilte, omlijst met ontmoeting, reflectie, koffie en een stevig ontbijt.

Middernacht beginnen we met het gezamenlijk ervaren van de stilte in de crypte, het oudste gedeelte van de kerk. Daarna kan ieder op zijn eigen plek in de kerk de nacht met zichzelf doorbrengen. Gedurende de nacht komen we nog twee keer bij elkaar in de crypte, om ervaringen en gedachten uit te wisselen. Voor wie wil, zijn er vragen en teksten om te overwegen.

Er is ruimte voor iedereen, of je nu een persoonlijke vraag hebt waarmee je wil worstelen, of juist in alle rust wil filosoferen over een bijzondere vraag of wanneer je gewoon eens de stilte wil ervaren – het kan allemaal. Wij scheppen de omgeving, de ervaring begint bij jezelf.

Natuurlijk dekt deze omschrijving niet het unieke wat deze nacht je kan bieden; ervaar daarom zelf de kracht van de crypte. Per nachtwake is er plaats voor 14 mensen, dus meld je snel aan.

Voorafgaand aan deze nachtwake vindt ook in de Lebuïnuskerk het avondvullendprogramma van Droomland plaats. Daarom ontvangen we je graag om 23:45 aan de Kleine Poot 7.

Meld je nu aan
 • €32,50 early bird, €35,- op de avond zelf, beide excl. drank!
 • 30 april 2017
 • 19:30 uur
 • De Fermerie, Muggeplein 9, Deventer

Voedsel voor lichaam & geest, eigenlijk zegt dit al genoeg. Voor het lichaam een heerlijk buffet bereid door Thelma Keizer. Zij ontleent haar inspiratie voor dit diner aan Ottolenghi, Italiaans kok en filosoof. Het wordt een buffet van 5 gangen, ook geschikt voor vegetariërs en mensen met een eventuele allergie (allergieën graag minimaal 4 dagen vooraf melden bij: thelmakeizer@hetnet.nl).

Het voedsel voor de geest wordt verzorgd door filosoof Trees Schopman en wordt verweven met de diverse gangen. Wordt op een inspirerende manier aan het denken gezet en geprikkeld om in gesprek te gaan met tafelgenoten. U bent van harte welkom.


Ook geschikt voor vegetariërs en mensen met een eventuele allergie (allergieën graag minimaal 4 dagen vooraf (uiterlijk 26 April) melden bij thelmakeizer@hetnet.nl )

Onze Partners